Dormitor de lux

Cum iti asterni asa dormi. Cum sa ne alegem patul?

Știm deja că somnul este un element cheie pentru sănătatea noastră, dar și pentru calitatea activității noastre zilnice. Deși omul își petrece o treime din viață în pat, puțini îi acordă acestui obiect de mobilier importanța cuvenită. Iată ce trebuie să faci dacă vrei să ai grijă de somnul tău.

Când alegi patul, e bine să știi că există trei elemente care contribuie la confortul somnului tău: patul propriu-zis, salteaua, precum și perna și plapuma.

În cazul patului, cel mai utilizat sistem este cel cu grătar de lemn, pe care se așază salteaua. Fără a-l critica pe acesta, experții susțin însă că cel mai confortabil este, totuși, sistemul cu arcuri, care îi permite patului să se adapteze mai bine formei corpului. O a treia variantă este suportul din material textil, folosit deseori la paturile extensibile, atât de necesare multor români din cauza lipsei de spațiu.

Dimensiunea standard a unui pat e considerată cea de 90X200 cm, Dacă cel ce va dormi în el e însă mai înalt de 185 cm, se impune o lungime mai mare. Lățimea unui pat dublu ar trebui să fie de cel puțin 160 cm.

Când alegi salteaua, testează-i, în primul rând, elasticitatea. În plus, o saltea trebuie să fie confecționată dintr-un material care să-i permită să se aerisească, să nu aibă asperități, și să nu fie nici prea tare, nici prea moale. Mai puțin utilizate la noi, dar foarte sănătoase sunt saltele umplute cu apă sau cu aer.

În privința pernei și a plapumei, nu există reguli general valabile. Important este un singur lucru: având în vedere că omul transpiră în somn mai mult decât atunci când e treaz, e important ca pernele să fie schimbate cam o dată la cinci ani, iar pătura după cel mult opt ani de utilizare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *