Mihai Eminesacu

Eminescu nu-i pentru oricine

În dimineața de 15 ianuarie, zi aniversară pentru nașterea lui Mihai Eminescu, nu aveam căști, așa că am fost nevoit să ascult preferințele în materie de radio ale șoferului de autobuz. Și șoferului îi plăcea radio zu, așa că n-am avut alternativă decât să ascult puțin ce se întâmplă. Uitasem cine e la ora aia la radio…

Doi indivizi se plângeau și se maimuțăreau în microfoane cu privire la Eminescu. Vezi doamne, există niște academiciene care au realizat niște eseuri pompoase cu privire la operele lui Eminescu. Or, elevii nu îl pot înțelege pe Eminescu din astfel de comentarii, deoarece limbajul este prea complex. Ce se întâmplă, mai departe? Conform indivizilor, e mai ușor de înțeles că o “bagaboantă îl cheamă pe șmecher la ea acasă, dar apoi fuge cu alt șmecheraș, în timp ce primul se duce la tac-su să își plângă în pumni”.

Elevii încep să manifeste o repulsie față de Eminescu, pentru că eseurile pe care ei le găsesc pe Internet sunt prea dificil de digerat. Normal, dacă tu nu știi decât feisbuc, aifon și mec, o să-ți fie cam greu să înțelegi care e condiția geniului în operele literare ale lui Eminescu. Condiția cui? În ce operă? Ăăă… nuștu. Treci în bancă.

Totodată, elevii nu se sinchisesc să realizeze propriile eseuri cu privire la opera lui Eminescu, dar nu se mulțumesc nici cu ce găsesc pe Internet. Și ce concluzie pot trage eu de aici? Eminescu nu e pentru oricine. Eminescu nu se citește la șaorma și nici la țigara din pauză. Și nici nu faci un eseu despre o poezie pe masa de la mec…

Geniul Eminescu nu este un autor care să fie digerat de oricine, asta pentru că mediocritatea nu îl poate descrie. Și dacă ești un elev mediocru, nu te plânge că nu-l înțelegi pe autor. Nu e el prea elevat, ești tu prea slab. 

Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *