Cafea

Se bea prea multa cafea?

Unul dintre cele mai controversate subiecte ale societății contemporane îl reprezintă consumul de cafea. Este plin internetul de tot soiul de studii, unele mai sofisticate și mai convingătoare decât celelalte. Singura problemă este că sunt total contrare, iar noi, băutori înverșunați ai acestui lichid energizant, nu mai știm ce să credem.

Pe de o parte, aflăm că unii medici indică un consum moderat de cafea pe zi, gen o cană sau două. Ba că ajută la creșterea nivelului tensiunii arteriale, ba că ajută la digestie, cafeaua este recomandată să fie consumată zilnic. Aceste opinii distrug total mitul conform căruia cafeaua ar reprezenta un element nociv în viețile noastre, sfătuind oamenii să consume în fiecare zi magica băutură neagră.

Pe de altă parte, e plin internetul de interdicții stricte cu privire la consumul de cafea și la dezavantajele pe care le are asupra sănătății noastre. Fie vorbim de boli cardiovasculare, fie de pericolul apariției unui ulcer, consumul cafelei este privit cu ochi îndoielnici și destul de sceptic de către mulți medici. Apoi, se vorbește despre faptul că un consum relativ constant de cafea s-ar putea face vinovat de pierderi viitoare de sarcină sau de nașterea unor copii cu greutate sub limita normală.

Un lucru este cert: încă nu s-au spus suficiente lucruri despre atuurile sau riscurile consumului de cafea. Cu atâtea opinii contradictorii, este foarte dificil pentru noi, cei neavizați, să reușim să ne formăm o părere pe care să o susținem și în care să credem. Așa că alegem să credem ceea ce convine. Adevărul ne va fi cunoscut poate în anii ce vor urma și probabil că nu vom aștepta foarte mult timp la ravagiile și descoperirile fulminante pe care le face tehnologia în zilele noastre.

Oricum, indiferent de contradicțiile legate de consumul de cafea, putem spune un singur lucru: moderația a fost dintotdeauna o regulă prielnică în viețile oamenilor. O ceașcă de cafea pe zi nu va omorî pe nimeni, să sperăm!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *