Cauze frecvente de accidente

Care sunt cele mai frecvente cauze de accidente rutiere

Zeci si chiar sute de accidente au loc in fiecare zi in Romania care au ca rezultat avarii de autoturisme, decese, sau ranirea grava a soferilor, pasagerilor sau al pietonilor. Exista numeroase motive pentru care au loc accidentele rutiere, dar de departe cea mai comuna cauza o reprezinta erorile de sofer. Conform unei statistici furnizate de Politia Romania dar si de alte asociatii de autoturisme, cele mai frecvente motive care pot cauza accidente rutiere sunt:

  1. Ati condus vreodata pe un drum asfaltat care va oferit senzatia ca sunteti pe un drum agricol ? Cu siguranta toti soferii din Romania au trait aceasta experienta, deoarece calitatea drumurilor noastre lasa extrem de mult de dorit. Gaurile din asfalt, denivelarile, trotuarele inegale, cat si administrarea necorespunzatoare al acestor drumuri pot conduce la accidente rutiere grave furnizate de pierderea controlului autovehicului in trafic. Problemele intalnite pe drumurile publice din Romania sunt extrem de frecvente, atat in zone rurale cat si in cele urbane, de aceea soferii trebuie sa acorde o atentie sporita si sa aiba capabilitatea de a pastra controlul masinii intr-o astfel de situatie.
  2. Vremea nefavorabila este un alt factor esential care duce la accidente rutiere grave. Multi soferi nu tin cont de conditiile meteo atunci cand sunt la volan, pastrandu-si obiceiurile de condus identic ca pe vremea favorabila. La adresa scoalaautobest.ro putem gasi numeroase sfaturi de la instructori acreditati care ne avertizeaza privind circulatia in conditii meteo neadecvate. Acestia recomanda ca viteaza soferului in conditii de ploaie, zapada sau ceata sa fie adaptata incat in cazul unui pericol, autoturismul sa se poata opri in conditii de siguranta. De asemenea viteza trebuie scazuta cu aproximativ 20 km/ora fata de limita maxima admisa pe sectorul respectiv de drum. Nu in ultimul rand, soferii trebuie sa circule cu atentie sporita pe sectoarele de drum cu piatra cubica, acestea fiind cele mai periculoase in conditii meteo nefavorabile.
  3. Excesul de viteza si conducerea neghibzuita reprezinta de asemenea o cauza importanta care cauzeaza accidente rutiere. Depasirea limitei de viteza pe sectorul de drum pe care se circula reprezinta exces de viteza si se sanctioneaza conform legii. Limitele de viteza sunt implementate pentru siguranta soferilor cat si a pietonilor iar acestea sunt frecvent intalnite pe sectoarele de drumuri unde pot fi derapaje, unde exista scoli sau copii si in zonele pietonale aglomerate. Conducerea neghibzuita face referire la nerespectarea voita a regulilor de circulatie si conducere agresiva, cea mai des intalnita o reprezinta schimbarea de directie fara semnale luminoase.
  4. Distrageri de atentie – un procentaj important ce cauzeaza accidente rutiere are la baza anumite activitati din interiorul masinii care determina soferul sa nu fie atent la drum. Aceasta distragere poate fi cauzata de un copil aflat in interiorul masinii, un telefon mobil, o discutie cu o persoana, de consumul de alimente, radioul etc.
  5. Nu in ultimul rand, consumul de alcool si de substantele ilegale au un impact negative asupra creierului uman. Chiar si cea mai mica cantitate de alcool poate avea un impact major asupra soferului, cat despre droguri sau alte substante, acestea ataca concentrarea, vizibilitatea, puterea de observatie si alte simturi esentiale pentru a conduce eficient.

Respectarea acestor principii cu siguranta va pot transforma intr-un sofer mai bun, va pot economisi mii de lei in urma reparatiilor autoturismului si nu in ultimul rand va pot salva viata atat dvs. cat si pasagerilor. Fiti vigilenti pentru a evita accidente nedorite!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *