Ce este bine sa stim despre tipurile de becuri si iluminat

Evalight ofera prin shop-ul de lustre online peste 25 000 de modele de corpuri de iluminat interior si corpuri de iluminat exterior.Pentru a alege mai usor dintr-o gama atat de variata de modele, ne-am propus sa va prezentam unele dintre caracteristicile principalelor tipuri de becuri cu care sunt echipate corpurile de iluminat de la Evalight.

De departe cel mai cunoscut este tipul de bec incandescent cu filament. Din punct de vedere tehnic, vorbim despre un filament din tungsten (wolfram), amplasat intr-un bulb din sticla umplut cu un gaz inert care face posibila functionarea filamentului. Curentul electric strabate filamentul si produce incalzirea puternica a acestuia, oferind lumina bine-cunoscuta. Acest tip de bec elibereaza o parte din energie sub forma de caldura.

O ruda mai tanara este becul cu halogen care, desi are acelasi principiu de functionare, difera prin prezenta halogenului printre gazele prezente in bulb, de unde si numele acestui tip de bec. El produce o lumina cu intensitate sporita cu 20-30% si poate avea dimensiuni variabile, adaptate inclusiv pentru a fi montate in spoturi. Gradul de luminozitate al becului cu halogen este exprimat in lumeni.

O generatie de becuri cu mare succes la consumatori este cea a becurilor fluorescente. Principala lor calitate este consumul mult redus fata de cele cu incandescenta, fiind denumite si becuri economice. Aceste becuri functioneaza pe principiul tuburilor cu neon, avand incluse circuite electronice miniaturizate.

Alternativa moderna pentru tipurile prezentate mai sus sunt becurile LED (Light Emitting Diode), adica acele becuri dotate cu o dioda care reactioneaza prin luminozitate la trecerea curentului electric. Producatorii le-au imbunatatit performantele prin dotarea lor cu mai multe diode si cu un set de lentile, becurile LED putand astfel sa transmita lumina directional sau uniform, la 360 de grade. Desi pretul acestor tip de becuri este ridicat, acesta este compensat prin eficienta si consum scazut de curent si prin durata mai mare de functionare.

Creatorii de corpuri de iluminat au tinut cont de caracteristicile tuturor tipurilor de becuri, rezultatul fiind o diversitate de forme, dimensiuni si culori, cu grade diverse de luminozitate. In acest context, alegerea unui corp de iluminat dintre cele cuprinse in oferta Evalight este dificila tocmai datorita acestei diversitati.

O serie de principii care stau la baza designului interior poate oferi un ghidaj extrem de util celor care doresc sa obtina un decor placut si functional. Este stiut ca atmosfera unei camere poarta amprenta personalitatii celui care traieste in acel spatiu. De aceea alegerea corpului de iluminat trebuie sa contribuie la crearea unei imagini de ansamblu echilibrate si sa ofere confort si intimitate.

Designul modern pune accent mai mult ca niciodata pe folosirea mai multor corpuri de iluminat, fiecare avand o destinatie aparte, dar fiind, in esenta, complementare din punct de vedere estetic. Astfel, designerii ne sfatuiesc sa renuntam la clasicul iluminat central, mai ales atunci cand este unic. In locul acestuia, atmosfera poate fi creata prin folosirea, in paralel, a unor aplice de perete, inclusiv pentru iluminarea speciala a unor tablouri, lampadare, spoturi de diverse tipuri sau lampi ornamentale amplasate pe masute. Este de dorit ca fiecare corp de iluminat sa-si dovedeasca functionalitatea si prin aceasta sa contribuie la aspectul estetic al incaperii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *